voedselveiligheid geAuditeerd in het kader van een private certificering. Toch toonde onze controle aan dat de verplichte medicijnregistratie niet op orde was. Het prijsbeleid in de voedingsketen werkt fraude en ongewenste situaties in de hand En vorig jaar zomer werd een verboden antibioticum ontdekt bij vier kalverhouders en een melkveehouder. Ook zij waren gecertificeerd. Certificaten en systemen dekken niet altijd de risico’s af. Wat ik erg zorgelijk vind, is dat producenten regelmatig de randen van de wet opzoeken als maatstaf voor de productie en niet hun eigen moraal laten prevaleren.’ Onder marktprijs Het prijsbeleid in de voedingsketen werkt volgens Paul fraude en ongewenste situaties in de hand. ‘De Nederlandse voedsel- en handelsbranche stuurt te veel op prijs en te weinig op kwaliteit. Bij de grootste voedselincidenten werd in veel gevallen onder de marktprijs ingekocht. Ook het veevoer dat antibiotica bleek te bevatten en waar veehouders de dupe van werden, werd onder de marktprijs aangeboden. Op korte termijn geeft dit een kostenvoordeel, maar op de lange termijn ellende en schade. De individuele boer kan zijn schade ook bijna niet op de leverancier verhalen. Dat is in de levensmiddelenketen onvoldoende geregeld. De ketens zijn zeer divers en vertakt in duizenden bedrijven. Probeer dan maar eens de bron te achterhalen van een product waar iets mis mee is. En vervolgens mag de overheid de regie van zo’n incident overnemen.’ Financiële schade en reputatieverlies voor ondernemers, alsook argwaan bij de consument over wat hij in de supermarkt koopt, wil de NVWA helpen voorkomen door de kwaliteitssystemen samen met de brancheorganisaties op een hoger peil te brengen. Het actieplan van de Taskforce Voedselvertrouwen voor de sectoren vlees en zuivel biedt daar handvatten voor. Paul: ‘Dit plan bevat stevige criteria voor kwaliteitssystemen, waarbij wordt voldaan aan de wettelijke eisen. Daarmee kunnen we de voedselveiligheid in de keten veel beter waarborgen.’ Risicogericht toezicht Een team binnen de NVWA houdt zich momenteel bezig met de beoordeling en acceptatie van de nieuwe kwaliteitssystemen die begin 2016 worden ingevoerd. Paul: ‘Er zijn ruim twintig systemen bij de NVWA aangemeld. Ondernemers die straks met deze geaccepteerde kwaliteitssystemen werken, geven ook toestemming voor informatie-uitwisseling met de NVWA en de certificerende instelling. Daardoor kunnen we sneller reageren bij incidenten en crises.’ Volgens hem is van groot belang dat certificerende instellingen over goed opgeleide Auditors beschikken die ook onaangekondigd bedrijven bezoeken. De NVWA kiest zelf voor risicogericht toezicht. ‘Bedrijven die voldoen aan de witte lijst van aangescherpte kwaliteitssystemen worden minder vaak gecontroleerd, bedrijven die zich aan deze witte lijst onttrekken, gaan we scherp in de gaten houden. Overtreders krijgen fors hogere geldboetes dan in het verleden.’ Wat de consument op het etiket leest, moet gewoon kloppen De privaatrechtelijke aansprakelijkheid moet volgens hem beter worden geregeld in de inkoopvoorwaarden. ‘Ik zou willen dat zakenrelaties elkaar meer aanspreken op illegale activiteiten en onveilige producten. In het post-schappentijdperk moeten de nieuwe brancheorganisaties elkaar scherp houden bij het inrichten van sectoren waarop de consument kan vertrouwen. Wat de consument op het etiket leest, moet gewoon kloppen.’ n SERspecial 43 Harry Paul, Voedsel- en Warenautoriteit, over nieuwe kwaliteitssystemen

Stemmen over de toekomst

Scoor meer met een online shop in uw uitgaves. Velen gingen u voor en publiceerden rapporten online.

SERmagazine PBO-Special Lees publicatie 10Home


You need flash player to view this online publication