Harry Paul, Voedsel- en Warenautoriteit, over nieuwe kwaliteitssystemen

Harry Paul, Voedsel- en Warenautoriteit: Flinke stap vooruit met nieuwe kwaliteitssystemen Niet kwaliteit, maar prijs bepaalt de voedselproductie. Volgens Harry Paul, de baas van de Nederlandse Voedselen Warenautoriteit, kan dit tot fraude leiden. De NVWA werkt met brancheorganisaties aan nieuwe kwaliteitssystemen. Geknoei moet worden uitgebannen. TEKST Loek Kusiak FOTO Jeroen Poortvliet 42 SEPTEMBER 2015 Met het verdwijnen van de productschappen zijn wettelijke taken die in medebewind aan de productschappen waren gegeven, teruggelegd bij de rijksoverheid. De voedsel- en warenautoriteit NVWA houdt nu toezicht op dierziektebestrijding, dierenwelzijn en het gemeenschappelijk landbouwen visserijbeleid. De NVWA is hiervoor versterkt met 55 medewerkers. Harry Paul staat als inspecteurgeneraal aan het hoofd van de NVWA. ‘Na de opheffing van de productschappen is een nieuw speelveld ontstaan dat zowel de overheid als het bedrijfsleven kansen biedt. Een voorbeeld is de introductie van nieuwe kwaliteitssystemen in de ketens. Systemen waarmee de authenticiteit en traceerbaarheid van voedingsproducten beter zijn vast te leggen. Als er iets mis is met een partij vlees of met grondstoffen, moeten we de herkomst kunnen achterhalen. Het is een flinke stap vooruit dat in de kwaliteitssystemen die nu in de maak zijn, frauderen met voedsel veel lastiger wordt gemaakt.’ Misstanden Over de bestaande kwaliteitssystemen in de levensmiddelenindustrie is hij kritisch. ‘Een levensmiddelenproducent kan zich nu op de borst kloppen met een gezaghebbend certificaat als dat van Britisch Retail, IFS of FSSC22000. Maar als daar volledig op wordt vertrouwd, ontstaat een situatie dat de systemen de individuele verantwoordelijkheid van de producent overnemen. Ik zie te veel zelfgenoegzaamheid. De huidige systemen garanderen onvoldoende de veiligheid en traceerbaarheid van gebruikte grondstoffen of producten. Kijk naar incidenten en fraudes zoals het vleesschandaal in 2013 bij een handelaar in Brabant, waarbij paardenvlees in rundvlees was verwerkt.’ En dat is niet het enige voorbeeld. ‘Onlangs bezochten we een varkenshouder die recentelijk was Pagina 41

Pagina 43

Voor mailings, online onderwijscatalogi en PDF-en zie het Online Touch CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een webwinkel in uw clubbladen.

SERmagazine PBO-Special Lees publicatie 10Home


You need flash player to view this online publication